Kirándulás kutyával

Ha már négylábú barátodról teljes körűen gondoskodsz, akkor természetes, hogy szeretnéd magaddal vinni kirándulni, nyaralni. Ám ehhez azért szükség van néhány dologra, összeszedtük nektek a legfontosabbakat!

Megfelelő helyszín

Először is, mindig ellenőrizd le, hogy ahova menni szeretnél, oda viheted-e kutyusod. Ha vizes területről van szó, ott megengedett-e hogy az eb is pancsoljon?! Ezenfelül, ha engedélyeztett is, nézd meg azt is, hogy milyen etikett, szabályok mellett viheted magaddal. Például szükséges-e, hogy folyamatosan pórázon vezesd? És ne felejtsd el, hiába kutyabarát a hely, mindig szedd össze a piszkot utána!

Fizikailag megfelelő állapotban van a kutyád?

Mielőtt túrázni, kirándulni indulnál vele, győződj meg róla, hogy megfelelő kondícióban van-e a kutyád?! Vidd ki kisebb sétákra, és fokozatosan készítsd fel a hosszabb kiruccanásokra. Kezdd enyhébb terheléssel a parkban, fokozatosan növelve a teherbírását, és tanítsd meg kutyádnak a közlekedési szabályokat. Ha a kutyád idős vagy fizikailag gyenge, akkor jobb, ha a barátaidnál hagyod a kirándulás ideje alatt.

Víz és eledel

Nem csak saját részünkre kell az energia pótlásról gondoskodni, hanem négylábú barátaink részére is! Szerencsére sok eszköz áll rendelkezésünkre, hogy út közben is kielégítsük szükségleteiket. Vigyél magaddal hordozható etető- és itatótálat, ezekből is több típus és méret is létezik. Készülj fel, hogy a sok mozgás hatására többet vagy többször eszik, iszik, mint máskor, hiszen az aktív kutya rengeteg kalóriát éget el.

Veszélyek elkerülése

Az egyik legfontosabb dolog természetesen az élősködők, mint amilyen a bolha vagy a kullancs elleni védekezés. Ha kirándulás esetében ajánlott akár a védekezés kombinációja. Például az irtó nyakörv mellett, akár használhatunk pluszba ultrahangos riasztót is.

Bár alapvetően nem okoz gondot a kutyák számára az úszás, mégis jobb, ha beszerzel egy mentőmellényt, így biztonságosa és nyugodtan pancsikálhatnak.

Ezek mellett azonban figyelni kell sok más veszélyforrásra is, mint például a kutya bőrébe, szőrébe fúródó növények, a mérgezés következtében elhullott rágcsálók vagy a szennyezett vizek.

Minden esetben, ha valami furcsát tapasztalunk az eben, forduljunk állatorvoshoz! Ha pedig már tudod, hogy mire lesz szükségetek, térj be üzleteink egyikébe, ahol szakképzett eladóink állnak rendelkezésedre!