Nyúltartás otthon

Húsvétkor megnő a nyulak száma a háztartásokban, elvégre olyan bájosak és pihe-puhák, ráadásul adja is magát a dolog húsvétkor. És bár egyszerűnek tűnik tartásuk, annyira még sem az, érdemes jól átgondolni, mielőtt választanánk! Mondjuk is, hogy miket kell átgondolni egy nyuszi befogadásakor!

Elsősorban érdemes tisztában lenni azzal, hogy nem csak fajta, de személyiség béli különbségek is vannak. Vagyis, a nyulak között is vannak félénkebbek, csendesebbek, de aktívabbak, pörgősebbek is, éppen ezért érdemes az állattal eltölteni némi időt, mielőtt hazavisszük, hogy megismerjük egy kicsit, illetve, hogy mennyire illik életmódunkhoz. Fontos továbbá azt is tudni, hogy egy jól tartott, gondozott nyúl akár 12 évig is élhet, tehát ennyi időre vállaljuk tartását.

Amikor először visszük haza a kisállatot, számára ez stresszes szituáció, az új környezetben még félénk lesz, rosszul fogja tűrni, ha felakarják venni, türelmesnek kell lenni, és óvatosan, gyengéden szabad hozzájuk nyúlni. Felvételkor pedig a hátsólábakat meg kell támasztani és így tartani.
Talán nem új információ, de elengedhetetlen a folyamatos állatorvosi ellenőrzés és tartsuk be tanácsait! Az ivarérett (8 hónapos koruk körül válnak ivaréretté) nőstény nyulakat pedig érdemes ivartalaníttatani, mivel a 3 évesnél idősebb ivaros nőstények nagyjából 70-80 százaléka lesz méhrákos.

Alapvetően a nyulak tiszta állatok, és nem is szükséges őket fürdetni, amennyiben ketrecükben fenntartjuk a megfelelő állapotokat. Tehát az almot naponta kell cserélni, a ketrecet pedig hetente tisztítani, néha nem árt a nyuszik átfésülése, gondolunk itt a hosszabb szőrűekre. Néhány havonta pedig kell egy pedikűrt csinálni nekik! Ami a fogukat illeti, rakjunk nekik szénát vagy fogkoptatót, bármelyik jó lesz. Ami pedig az etetésüket illeti, a nyulak növényevők, szóval jöhetnek a salátakeverékek, levelek, búzafű, és természetesen a répa is. Azonban a répával óvatosan kell bánni, mivel magas a cukortartalma és ez emésztési gondokat okozhat. Emellett jöhetnek a gyümölcsök is, alma, körte, szilva és a bogyósok, de kis mennyiségben. És persze ne felejtsük el naponta a friss vizet betenni nekik a ketrecbe!

Végezetül pedig, rendszeresen engedjük ki őket a ketrecből, hiszen szükségük van a mozgásra, hogy megfelelő legyen emésztésük és ne hízzanak el. Viszont a helyet, ahova kiengedjük őket, tegyük „nyúlbiztossá” mielőtt megrágcsálnának olyasmit, amit nem kéne!

 

Amennyiben további kérdésed lenne a nyulak megfelelő tartásáról, illetve a számukra szükséges kiegészítőkről, térj be üzleteink egyikébe, ahol szakképzett eladóink állnak rendelkezésedre!