Védett Háziállatok

Ha meg is halljuk, hogy védett háziállat, akkor kapásból az őshonos magyar háztáji- mezőgazdasági állatokra gondolunk, mint mondjuk a szürke marha vagy a mangalica. Ennek ellenére érdemes tovább is gondolkodnunk, hiszen rajtuk kívül még elég sok állatfaj tartozik ma ebbe a kategóriába.

 

Hazánkban 1974-től foglalkoznak ezzel a témával, és ekkor rendeltek eszmei értéket a védett fajokhoz. Az élőlények felsorolását a 13/2001. (V. 9.) Környezetvédelmi Minisztériumi rendelet tartalmazza, mely lista egyébként folyamatosan növekszik. A védelem alatt álló állatok károsításáért, kínzásáért, élőhelyeik megzavarásáért a törvényben meghatározott eszmei érték összegéig terjedő bírság járhat, illetve a bántalmazásáért– állatkínzásért napjainkban már börtönbüntetés is kiszabható. Szerencsére Magyarországon kevés faj pusztult ki az elmúlt időszakban, ennek ellenére az eltűnő állatfajok a természet egészséges működését veszélyeztetik, ezért fontos védelmük. Egyébként a rendelet különbséget tesz védett és fokozottan védett állatfajok között, fokozottan védett kategóriába tartoznak azok a fajok, melyek védelme csak különleges intézkedésekkel biztosítható.

 

Hétköznapi, de védett fajok

Egy kis ismertetés után következzenek azok az állatfajok, amik akár a saját udvarunkban is előfordulhatnak, és velük biztosíthatjuk a faj túlélését, ez pedig nagyszerű lépés a környezet megóvásáért!

Kutyák közül ide tartozik a méltán híres a drótszőrű és persze a rövidszőrű magyar vizsla, a komondor és a kuvasz, az erdélyi kopó, a mudi, vagy éppen a pumi, ami ma már a puli mellett az egyik legismertebb terelő kutya.

 

Érdekesség, de rágcsálókat is találunk a listán, úgymint a hermelin, a menyét, a molnárgörény és a nyuszt, a törpeegér és a pelefélék.

 

Rajtuk kívül pedig hosszú a lista a kétéltűek, hüllők és teknősök részéről, hiszen védett megannyi gőte, szalamandra, a mocsáriteknős-félék, a zöld gyík és a homoki gyík, valamint megannyi sikló.

 

Amennyiben tovább kutakodnátok a védett háziállatok témájában a teljes listát itt (http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=sub_685) találjátok. Illetve a tartásukhoz szükséges eszközöket pedig az üzleteinkben, ahol szakképzett eladóink állnak rendelkezésetekre!